Jul mat och Nyår


Jul och nyår ställer stora krav på värden och värdinnan som ska ordna trivsel och försöka uppfylla gästernas förväntningar inför aftonen. Det är nog just därför Catering till Julmaten och Nyårssupén ökar från år till år.


Konsten att få samman all mat nylagad och fräsch och samtidigt vara diplomatisk avslappnad för gästernas upplevelse och fromma kan vara en svår konst som kräver sina vanor så varför inte ägna sig åt bara den konsten och låta någon annan leverera den av er redan komponerade menyn. Viltkött eller sjöntunga kan mycket effektivt få bort känslan av massor av mat med stress och dignande julbord för de som väljer att satsa på personlig stil med klass utan att göra det minsta avkall på avslappnad stämning där alla är välkomna och det äntligen är dags att plocka fram svartvinbärsgelen.


Jul

Jul och julbord kan vara så mycket från de vanliga formerna av sill skinka och tillbehör vilka behåller sin fräschör om de hålls nedkylda i väntan på att gästerna anländer. Jansons frestelse, köttbullar kan värmas upp snabbt utan några större bestyr i övrigt så visst kan det vara enkelt att ha fräsch mat till jul för alla plånböcker inriktningar och smaker. Julen brukar inte vara den största högtiden för alla att vilja testa något nytt men faktum är att fler och fler testar sig runt bland närliggande traditioner eller något som bekanta prövat med lyckat resultat. Kalkon till huvudrätt och amerikansk julmiddag ökar klart, mycket kanske för att det kan bli mycket och god mat men ändå utan att spräcka budget eller byxorna efteråt.


Nyår

Nyårssupé kanske är nog den av årets alla matevent i generell mening som ställer högst krav på gästerna, gästernas kläder och att alla tokiga och mindre tokiga förväntningar också har en rimlig chans att kunna infrias. För att inte säga vanan om att ge och lyssna på varandras löften inför de prövningar som det nya året kan komma att ha i sitt sköte.

Nyårssupén det mest kritiska men också det lättaste att kritisera för alla som ansträngt sig till det yttersta för att få en lyckad afton tillsammans i goda vänners lag.  Med allt detta sagt så förväntar sig nog alla perfekta råvaror valda med utsökt perfektion. Skönheten i havets varma primörer när kung Bore tränger sig på som värst, med sjötunga, hummer eller varför inte skaldjurs variationer efter egen komposition.


Andra föredrar klassiker som oxfilé eller vilt med en genuin smak från vår svenska fauna. Just den där extra kryddan av omsorgsfull genuin prägel med klassisk men ändå skön och avslappnad elegans.
Catering på nyår kan vara väldigt eftertraktat från en tid till annan så det finns flera skäl att vara ute i god tid. Tänk igenom det hela från förrätt till hur efterrätten kan komma att serveras som en perfekt avslutning av själva måltiden men också initiera något annat som kanske kännetecknar ett undertema för aftonen för just er. Med andra ord klassisk stil med personlighet.